Ведическата медицина Аюрведа и религията индуизъм

Аюрведа всъщност означава „наука за живота“ в буквален превод. Възникнала е като упаведа от огромното ведическо познание, събирано в продължение на хиляди години. Основните текстове, които се занимават с аюрведа се наричат Чарака Самхита, Сушрута Самхита и Ащанга Хрудая. Те описват подробно петте елемента-огън, вода,въздух, земя и пространство и тяхното въздействие върху индивидуалния човешки живот. Аюрведа отбелязва необходимостта от съществуване на тези елементи в синхрон, за да може да бъдем здрави и да се радваме на пълноценен и щастлив живот.
Можете да научите повече за това като посетите специализирания сайт за индуизъм.

Несъмнено обаче един от всички елементи ни вляе повече от другите и това определя нашия природен тип. Според него е необходимо да се изготви подходящо лечение или диета за конкретния човек. Но в индуизма не съществува знание само по себе си. За индуизма нищо не произлиза от празно пространство, от нищото. Всичко произлиза от Бога-творец и е свързано в система от заобикалящи го елементи. Така и науката за дълголетието аюрведа не може да съществува напълно самостоятелно и е свързана с другите подразделения на ведическото знание. За нея например е важна и Джиотиш-ведическата астрология, защото чрез нея може да определи точното време за приготвяне на лекарството и провеждане на лечението, защото и подходящото лечение, проведено по неподходящ начин няма да даде задоволителен резултат. Още повече – чрез ведическата астрология може да се определи здравния или духовен потнциал на този, чийто хороскоп се изготвя. Същото приложение може да има Джиотиш и по отношение на Йогата т.е. да определи духовния потенциал на практикуващия.Обаче трябва да отбележим, че днес йога се използва със пет значения:

1. Йога като метод на дисциплина за постигане на целта.

2. Йога като техники за контролиране на тялото и ума.

3. Йога като име на една от 6-те индийски ортодоксални философски системи заедно със Санкия, Нияя, Миманса, Вайшешика и Веданта. Всички те признават авторитета на Ведите- свещенните книги на индуизма.

4. Йога като част от други думи- например „хатха“, „мантра“, „раджа“, „лая“ и други обозначаващи традиции специализирани в определени техники на Йога.

5. Йога като цел на практиката на Йога.

За йога в първото си значение е важно да се знае, че представлява осем степенна система за постигане на контрол и извисяване на съзнанието над материалния свят. Така всеки желаещ да се занимава с подобна практика е добре да се запознае по-цялостно и детайлно с индуизма, за да постигне желаните резултати.