Готово ли е Вашето дете за смяна на бебешкото креватче с по-голямо?

Вашето дете е по-буйно от останалите и много неспокойно? Не преминавайте първо към по-голямото бебешко креватче, сложете първо дюшечето или матрачето му на земята, ако не искате то да се нарани.Смяната на бебешките креватчетас по-големи е отговорна стъпка, която трябва да се премисли добре преди да бъде направена. Ако бебешкото креватче не отговаря на ръста и теглото на детето, не бързайте да сменяте креватчето, тъй като детето Ви не е усвоило все още самостоятелни навици. Всъщност, детето ще Ви помогне само да вземете това решение – то само ще ви покаже, че е готово за по-голямо бебешко креватче. Това обикновено се случва след навършването на 2 годинки.

В случай, че сте ползвали голямо креватче още от началото, единствената промяна ще бъде в махането на решетката, която до този момент му е помагала да бъде обезопасено и да не излиза от него.

Накарайте детето си да се чувства сигурно физически и психически. Ако чакате следващо бебе, не бързайте да сменяте креватчето, за да може то да спи в него. Изчакайте детето си да стане наистина готово за смяна на бебешкото креватче към по-голямо. Ако го направите, вие рискувате да провокирате ревност в детето, която ще няма да се отрази добре на другото дете, както и на самото него.

Дошло е време да махнете решетката? Когато махнете решетката от бебешкото креватче, Вашето дете ще може да става само от леглото си и да се придвижва само из къщата или апартамента. Най-важното нещо, което трябва да сторите е да прецените, дали Вашето бебе е готово да направи тази смяна, т.е дали то е достатъчно пораснало за по-голямото бебешко креватче. Както разбрахте, това е най-важния фактор при взимането на това решение.