Кои плодове са полезни при високо кръвно

Високото кръвно налягане кара сърцето да работи повече, когато изпомпва кръвта в артериите (кръвоносните съдове), а това може да увреди важни органи.
Не е напълно изяснено какво точно предизвиква високото кръвно, но сред допринасящите за появата му фактори са стрес, генетична предразположеност, пушене, пиене на твърде много алкохол, както и консумацията на продукти, съдържащи натрий.

Плодовете, съдържащи калий, калций и магнезий, са най-подходящи за хипертоници, защото по естествен начин спомагат за спадане на кръвното. Тези минерали допринасят за регулиране на Вашето кръвно налягане, защото осигуряват повече въздействие, когато се съвместят. Ето и какви плодове трябва да консумират хипертониците, за да се почувстват по-добре:
Сушените сливи съдържат калий, който е важен за поддържането на нормално кръвно налягане и правилното функциониране на сърцето.
В пъпешите има калий и магнезий, а тези минерали помагат за понижаване на кръвното налягане. Важни съставки в динята и пъпешите предотвратяват втвърдяването и стесняването на стените на артериите и вените. Това е много важно, защото спомага за правилното кръвообращение.

Авокадото съдържа калий. То е богато и на мононенаситени мазнини, които помагат за спадането „лошия” холестерол и на увеличаването на „добрия” холестерол. В авокадото обаче има много калории и затова трябва да се консумира умерено.
Боровинките,ягодите и малините имат витамин С, калий, фибри и антиоксиданти. Боровинките съдържат специални вещества, които предотвратяват натрупването на плака в артериите.
Бананите съдържат много калий и малко натрий. Това играе важна роля в контролирането на кръвното налягане. Според някои изследвания два банана на ден могат да помогнат за регулиране на високото кръвно.

Ябълките имат в състава си антиоксиданти като витамин С и флавоноиди, които отстраняват увреждането на кръвоносните съдове. Тези плодове са богати на калий и имат малко натрий.Това спомага да се поддържа правилния баланс в тялото, да се ограничат заболяванията на сърцето или да се предотврати опасността от удар.
Крушите са богати на антиоксиданти, които предпазват кръвоносните съдове. Високото съдържание на пектин в тях помага за намаляване на нивата на холестерола.
Кайсиите съдържат калий и диетични фибри. Калият е важен електролит, който изиграва ключова роля в регулирането на кръвното налягане.
В цитрусовите плодове има витамин С, както и противовъзпалителни съставки. Предотвратяват съсирването на кръвта в кръвоносните съдове. Грейпфрутът, лимонът, мандарината и портокалите спадат към фамилията на цитрусовите плодове.
Правилният хранителен режим е много важен в борбата с високото кръвно. Трябва обаче да използвате и висококачествени апарати, като тези предлагани в здравен сайт http://www.zdravko.bg, ако искате да сте осведомени какви са стойностите му. Така ще знаете дали е необходимо да ядете повече плодове, ако кръвното Ви е извън норма.