Малко факти за почистването на климатика

Климатиците са енергоспестяващи и предпочитан начин за отопление през зимния сезон.  Но наред с всички полезни функции на този уреди, трябва да се замислим и за правилната му употреба, което всъщност означава да го почистваме редовно и правилно. Мнозина не смятат за необходимо да почистват климатика и това неминуемо води до чести повреди, както и до по-бързата нужда от закупуване на нов. Само следвайки няколко прости правила, можете да се похвалите с климатик, който работи безупречно цели осем, а дори и десет години. Звучи прекрасно, нали? Това означава, че инвестицията във въпросния климатик ви се е изплатила многократно.
Никак не е маловажно да споменем на първо място, че от изключително голямо значение е къде живеете. Ще ви дадем за пример климатик във Варна, който е изложен на доста по-голяма влажност на въздуха, което би могло да навреди на работата му, ако не се почиства правилно. Ето защо ви препоръчваме горещо минимум веднъж в годината да се доверявате на професионален техник, който да почиства и да прави профилактика на външното тяло на климатика ви. Профилактиката се извършва, като специалистът провери поетапно всички функции на климатика и дали успява да се справи еднакво добре с всяка една от тях.
Вътрешното тяло за сметка на това може да се почиства от самите нас. На първо място, сваляйте филтрите и ги михте с топла вода всеки месец, тъй като те се задръстват много бързо с прашинки, поради ролята им на пречистватели на въздуха. Вътрешните тела на климатиците имат и топлообменник, който също има нужда от почистване, но само веднъж в годината. Въпросното почистване отново се извършва от самите нас, въоръжени само с прахосмукачка с четка с дълги власинки, които навлизат навсякъде и премахват нежеланите нечистотии бързо и лесно.